Prawidłowa pielęgnacja naczyń do gotowania może w znaczący sposób wydłużyć żywotność posiadanego sprzętu. Stosując się do wskazówek odnośnie mycia naszych garnków i patelni możemy liczyć nawet na kilka dodatkowych lat bezproblemowego użytkowania. Jednak pamiętać należy, że preferowany sposób czyszczenia jest silnie zależny od materiału, z którego naczynie zostało wykonane.
Nowoczesne garnki i patelnie, wykonane z takich materiałów jak stal nierdzewna, ceramika czy aluminium, cechuje stosunkowo duża wytrzymałość mechaniczna, jednak mimo to ostrożność podczas czyszczenia jest wskazana. Zaleca się rezygnację z silnie żrących detergentów oraz twardych narzędzi (np. szczotki druciane), które naruszyłyby strukturę powierzchni naczynia, co mogłoby z kolei doprowadzić do utraty jego właściwości. Istotnym elementem jest również prawidłowe osuszenie naczynia, co zapobiega powstawaniu kamienia oraz rdzy. Niektóre modele umożliwiają również mycie w zmywarce — taka informacja znajduje się w instrukcji oraz opisie danej oferty.

Ważnym czynnikiem, który zdecydowanie warto wziąć pod uwagę decydując się na zakup garnków, jest typ posiadanej płyty grzewczej. W przypadku płyty indukcyjnej koniecznością jest wybór naczyń do gotowania z dnem ferromagnetycznym, które umożliwia przekazanie energii cieplnej do wnętrza garnka. Jeśli chodzi o płytę ceramiczną oraz tradycyjne palniki gazowe dowolność jest nieco większa. Materiał naczynia pozostaje kwestię osobistych preferencji, warto jednak zwrócić uwagę na wymiary garnka, tak aby były one dopasowane do wielkości palnika oraz obwodu pola grzewczego.

Sposób prezentacji dania jest kwestią czysto subiektywną. Serwowanie potrawy w brytfannie bądź garnku, w którym została przyrządzona, może okazać się estetyczną i klimatyczną formą podania, dodatkowo podkreślając kunszt kulinarny gospodarza. Większość modeli garnków nadaje się także do przechowywania potraw w lodówce, lecz należy pamiętać o uprzednim wystudzeniu naczynia, aby uniknąć szoku termicznego.