Blog, Magia ziół w gotowaniu, Pyszne przepisy od Szefa Kuchni

Churros

Czas przygotowania: 40 minut 

Składniki:
• 60 g masła
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• 250 ml wody
• 160 g mąki pszennej
• 3 jajka
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka cynamonu
• olej do smażenia

Sposób wykonania:1. Do garnka wlej 250 ml wody (1 szklanka), dodaj zimne masło oraz 2 łyżki cukru trzcinowego.
2. Całość gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia masła i cukru, co jakiś czas mieszając.
3. Do rozpuszczonej masy dodaj 160g mąki pszennej i mieszaj do uzyskania gładkiej masy, która
będzie odchodzić od ścianek.
4. Następnie ściągnij garnek z kuchenki i wbij do masy 3 jajka.
5. Wszystko utrzyj lub zmiksuj na gładką, gęstą masę.
6. Ostaw masę do wystudzenia i następnie przełóż ją do rękawa cukierniczego z ozdobną
końcówką (lub woreczka strunowego – wtedy natnij końcówkę i złóż worek w trójkąt).
7. Do garnka wlej olej i poczekaj do osiągnięcia temperatury około 180 stopni. Temperaturę
możesz sprawdzić drewnianym patyczkiem – jeśli po włożeniu patyczka do gorącego oleju
pojawią się wokół niego bąbelki, to oznacza, że temperatura jest odpowiednia.
8. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj podłużne kawałki ciasta i wkładaj je do
rozgrzanego oleju.
9. Smaż do zarumienienia.
10. Usmażone churros odsącz na ręczniku kuchennym.
11. W misce lub w głębokim talerzu wymieszaj 2 łyżki cukru z łyżeczką cynamonu i obtaczaj w
nim usmażone churrosy.
12. Podawaj z czekoladą. Najlepiej smakują ciepłe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *