Na ok 10 placuszków potrzebujemy:
2 jabłka (antonówka, reneta najlepiej)
200ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka sody
2 małe jajka
1 łyżka cukru waniliowego
ok 2/3 szklanki mąki
1 łyżka oleju + olej do smażenia
Jogurt wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać jogurt, wymieszać trzepaczką, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być jak śmietana. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do ciasto dodać 1 łyżkę oleju i jabłka, wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką wykładać porcje ciasta, przykryć pokrywką i smażyć na średnim/małym ogniu do zarumienienia. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok minuty, aż będą rumiane.
Usmażone placuszki wyłożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!