Blog, Magia ziół w gotowaniu, Pyszne przepisy od Szefa Kuchni

Jogurtowe placuszki z jabłkami

Na ok 10 placuszków potrzebujemy:

2 jabłka (antonówka, reneta najlepiej)
200ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka sody
2 małe jajka
1 łyżka cukru waniliowego
ok 2/3 szklanki mąki
1 łyżka oleju + olej do smażenia

Jogurt wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać jogurt, wymieszać trzepaczką, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być jak śmietana. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do ciasto dodać 1 łyżkę oleju i jabłka, wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, łyżką wykładać porcje ciasta, przykryć pokrywką i smażyć na średnim/małym ogniu do zarumienienia. Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok minuty, aż będą rumiane.
Usmażone placuszki wyłożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *