Pieczone gęsie udka
Składniki (na 4 porcje):
4 nogi gęsi (ok 2kg)
2 duże cebule
100ml białego wytrawnego wina
1 gałązka rozmarynu (ok 10cm)
przyprawy:
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
pieprz czarny
0,5 łyżeczki nasion kolendry
0,5 łyżeczki czerwonej papryki
1 łyżeczka tymianku
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Kolendrę utłuc w moździerzu. Wszystkie przyprawy wymieszać.
Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przyprawami, ułożyć w misce i odstawić do lodówki na noc.
Na zimnej patelni ułożyć udka skóra do dołu, patelnię podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Gdy wytopi się już sporo tłuszczu (ok 05,cm na patelni), a udka zaczną się przyrumieniać, odwrócić na drugą stronę, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę i na dużym ogniu również zrumienić.