Sałatka z quinoa i burakiem
Składniki (na 4 porcje):
2/3 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
2 ugotowane buraki (ok 250g)
1 cukinia
garść orzechów włoskich
50g sera typu parmezan
oliwa
sól
pieprz
sok z cytryny
Kaszę ugotować na sypko: do gotującej się wody wsypać kaszę (2/3 szklanki kaszy – 1 szklanka wody), lekko posolić, gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż prawie cała woda się wchłonie, a kasza będzie al dente. Zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce, żeby odparowała (można np. przykryć kocem) na ok 15 minut. Następnie ostudzić.
Cukinię pokroić w pół lub ćwierć plasterki, lekko zrumienić na niedużej ilości oliwy.
Buraki obrać i pokroić w kostkę.
Orzechy posiekać.
Ser zetrzeć na płatki lub na tarce.
Komosę, buraki, cukinię i orzechy wymieszać, doprawić solą, sokiem z cytryny, oliwą. Z wierzchu posypać serem.
Smacznego!
Przepis przygotowany przez Juliannę Bednarczuk / blog www.obiadgotowy.pl / https://www.instagram.com/obiad.gotowy/?hl=pl