Blog, Magia ziół w gotowaniu, Pyszne przepisy od Szefa Kuchni

Shakshuka – czyli jaja w sosie pomidorowo-paprykowym!

Składniki:

(porcja dla dwóch osób)

  • ząbek czosnku
  • pół dużej cebuli lub jedna mała
  • pomidory krojone w puszce (można również dodać jednego świeżego pomidora)
  • 6 jajek
  • parmezan
  • przyprawy- oregano, bazylia,zioła prowansalskie,papryka słodka lub ostra

Cebulę oraz czosnek pokroić oraz podsmażyć lekko na patelni. Następnie należy dodać pomidory z puszki i wsypać przyprawy, całość dusić koło 3-4 minut od czasu do czasu mieszając.  Kolejną rzeczą jaką musimy zrobić jest stworzenie kilku „dołków” w sosie,w które należy wbić jajka i smażyć na małym ogniu do ścięcia białka. Dla dodatkowego smaku możemy posypać shakshuke parmezanem/serem grana padano.

Smacznego! 🙂

Zdjęcie oraz przepis: Martyna Woskowicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *