Czas przygotowania: 45 minut
Składniki na 4 porcje:
• 500 g makaronu penne lub innego
• 500 g pieczarek
• 2 papryki czerwone
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 400 ml śmietanki 18%
• pęczek świeżej pietruszki
• 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 100 g tartej mozzarelli
• 50 g tartego parmezanu lub sera żółtego
• Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i następnie odstaw.
2. Pieczarki umyj i pokrój w paski.
3. Cebule obierz i pokrój w półksiężyce, a papryki w cienkie, krótkie paski.
4. Czosnek pokrój w drobną kostkę.
5. Do garnka wlej łyżkę oleju i włóż pokrojony czosnek. Smaż do zarumienia czosnku.
6. Następnie dodaj pokrojone cebule, pieczarki i papryki. Dodaj przyprawy i sos sojowy.
7. Całość gotuj, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
8. Pietruszkę posiekaj drobno.
9. Do pieczarek dodaj 125 ml wody i 400 ml śmietanki. Wymieszaj i ewentualnie dopraw jeszcze
do smaku. Wsyp pietruszkę.
10. Na koniec dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszaj dokładnie i wsyp mozzarellę.
Górę posyp parmezanem.
11. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 18-20 minut w
temperaturze 200 stopni C (termoobieg).
12. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać świeżą pietruszką.
Smacznego!
Autorka przepisu- Sylwia Wieczorek
instagram- przepisynawidelcu